We hebben allemaal slechte gewoonten waarvan wij ze liever kwijt dan rijk zijn. Je weet hoe je ze herkent en zou kunnen veranderen, maar het is altijd moeilijk. Soms wordt het mogelijk niet gezien, maar het is compleet normaal.

Het kan met diëten te maken hebben, gedrag of routine; iedereen heeft tenminste één slechte gewoonte die zij zouden willen kwijtraken. Maar het is moeilijk en de moeilijkheid gaat boven wilskracht. Net als positieve gewoonten, zoals automatisch het volgen van een pad, zijn slechte gewoonten gevormd uit oefenen en herhalen. Om ervan af te komen, moet je ditzelfde proces volgen.

Lees hier 5 strategieën die jou kunnen helpen om jouw gewoonten te veranderen.

1. Vervang een slechte gewoonte voor een goede
Studies tonen aan dat hoe meer wij een gedachte onderdrukken, hoe meer wij de neiging hebben om erover te denken. Als voorbeeld sigaretten; als je een roker bent en je vertelt jezelf niet te roken, dan zullen je hersens nog steeds het woord ‘roken’ horen. Dus om een nieuwe gewoonte te creëren om dit te vervangen dan jezelf te kwellen. Sigaretten voor kauwgum en alcohol voor water als voorbeeld, maar houdt er rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat je hierin bedreven bent, volgens een studie gepubliceerd in 2010 door The European Journal of Social Psychology. De periode varieert tussen 18 en 254 dagen.

2. ‘Als’ en ‘dan’
Iets plannen is mooi en als je een simpele hebt, dan is het makkelijker om de verleiding te weerstaan. Wanneer verval je weer in een slechte gewoonte ? Bijvoorbeeld; als je op een bank zit, dan besteed je veel tijd aan internet. Oké, laten we nu dan 2 woorden gebruiken om een klein plan te maken:

Als je op een bank zit, dan lees je een boek; dit is een ‘als-dan’ planning en het is een krachtige manier om onze doelen te bereiken.

3. Een betere manier om het te laten
Ongewenste gewoonten verruilen voor een nieuwe zal je dagelijks leven helpen, maar onze hersenen zullen het niet makkelijk vergeten. De hersenen registreren dat kauwgum niet hetzelfde is als nicotine en zal niet dezelfde sensatie produceren. Dat is waarom is het belangrijk is om een sterke motivatie te hebben om deze slechte gewoonte opzij te zetten. Het is waard om dit in gedachten te houden, als voorbeeld, dat stoppen meer levensjaren kan brengen of dat het eten van minder hamburgers meer energie brengt voor activiteiten waar je van geniet.

4. Verminder je stress levels
Naast dat het wordt versterkt door voortdurende oefening, zijn vele slechte gewoonten gestimuleerd door psychische factoren. Sommige voorbeelden zijn sigaretten, suiker en verdovende middelen. Het consumeren hiervan is gelijk aan dopamine, een hersensysteem dat verbindingen beïnvloedt tussen neuronen en de hersensystemen die verantwoordelijk zijn voor acties. De lichamelijke reactie naar dit soort substantie, verwijst naar de evolutie van de menselijke soort, volgens Allan Poldrack. Hij legt uit dat ons lichaam niet is uitgerust om de stimuli aan te kunnen en dat onze hersenen overbelast kunnen raken. Eenmaal gestrest, doen we dingen die wij eigenlijk niet willen. Meer slaap krijgen, regelmatig oefenen en ontspanningstechniek aannemen, zoals bemiddeling, zijn onder sommigen de oplossing (zoals de leraar voorstelt) om wilskracht toe te laten nemen voor de gezondheid van de hersenen.

5. Vergeef jezelf
Dingen gaan fout, maar dat is goed. In de studie van Richard Wiseman over mensen die hun doelen hebben bereikt, beseft hij dat wij het volgende moeten doen: weten dat oude gewoonten terugkomen van tijd tot tijd en leren om alle mislukkingen te behandelen als tijdelijke problemen, niet als redenen om te stoppen. Dus laten we zeggen dat je geen koekjes meer wilt eten, en per ongeluk kom je erachter dat je een koekje aan het eten bent. Dit is niet waar het eten hiervan eindigt; het eten eindigt wanneer je een koekje eet en zegt: Ik geef het op, en dat je dan de rest van het pak leegeet. Wat zegt de wetenschap hierover? Wat moeten we doen als we onze zelfcontrole verliezen of gaan talmen? Vergeef jezelf en ga door.

Vorig artikelActuele risico’s van koolmonoxide in woningen
Volgend artikelMultivitamine Supplement van het Jaar 2020