Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis. Vaak denkt men bij een eetstoornis aan iemand die zichzelf te dik vindt en wil afvallen. Maar, een eetstoornis bestaat uit veel meer dan dit. Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen, waaronder Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Misschien heeft ook de huidige tijd bij jou of bij iemand die je kent invloed op het ontstaan of het verergeren van de klachten. De eenzaamheid neemt steeds meer toe in deze onzekere tijd, wat kan zorgen voor een innerlijke strijd.

Oorzaken van een eetstoornis
Bij jongeren met een eetstoornis gaat het niet enkel om afvallen. Het gaat om het onderdrukken van de nare gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt en de gevoelens die hierbij horen, zoals het pesten op de basisschool. Of om de eenzaamheid die ze voelen, die dat stemmetje in hun hoofd op kan vullen. Het streven naar een perfecte ik, om geaccepteerd te worden en het creëren van structuur in hun leven. En als laatste, het hebben van controle, iets waarbij ze zekerheid en houvast hebben. Een eetstoornis is eigenlijk, een deken over de echte problemen heen. Het is een uitweg om zo even niets te hoeven voelen.

Invloed van de puberteit
De puberteit kan voor jongeren erg lastig zijn, er verandert in deze fase van het leven namelijk veel, waarbij onzekerheden op kunnen spelen. Onder andere het lichaam en het uiterlijk verandert. Het aangaan van relaties is een hele ontwikkelingstaak in deze tijd. Misschien heb je daarnaast ook wel angst als het gaat om seksualiteit. Je groeit ook naar zelfstandigheid, dit betekent het zelf maken van beslissingen en controle nemen over je eigen leven en emoties. Door al deze veranderingen, zijn jongeren vaak in deze levensfase ook kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een eetstoornis.

Waarom contacten zo belangrijk zijn
Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis. Oorzaken hiervan zijn: het verlies van structuur, de focus op het gezond zijn, social media en het gebrek aan sociale contacten. Vooral het stukje sociale contacten, is wat nou juist zo belangrijk is, voor deze jongeren.

De eenzaamheid neemt bij jongeren vaak toe, omdat vele vaak moeite hebben met het vinden van aansluiting op de middelbare school. Terwijl juist voor jongeren met een eetstoornis het heel belangrijk kan zijn om sociale contacten te hebben en onderhouden, anders hebben ze continu discussies met zichzelf over wat wel en niet mag. Er is niemand die dit tegenspreekt, of die er afleiding voor kan bieden, waardoor jongeren met een eetstoornis, zich steeds meer bezighouden met eten, omdat er gewoonweg geen afleiding is van hun gedachten of structuur, om zich aan vast te houden, daarom zijn sociale contacten zo belangrijk. Ze voelen zich dan gehoord en het geeft ze een houvast en het gevoel dat er naast dat stemmetje in hun hoofd nog iemand is die om hen geeft.

Stichting JIJ is er voor jou
Stichting JIJ, heeft dan ook een JIJ-thuispakket gemaakt. Dit aanvullend (online) pakket bestaat uit wekelijkse online huiskamersessies om zo te zorgen dat je je minder eenzaam hoeft te voelen en je iedere week opnieuw iemand hebt om mee te praten. Ook krijg je exclusief toegang tot creatieve tutorials en ontspannende workshops, zoals yoga en theater.

Flyer jeugd pagina 1

Flyer jeugd pagina 2Als laatste hebben wij in dit pakket, een besloten facebook, genaamd JIJ voor jou, waarin je met anderen tips, ervaringen en creaties kunt delen, zodat jij je in deze tijd minder eenzaam hoeft te voelen. Als je meer over ons JIJ-thuispakket wilt lezen of graag wilt chatten met één van de ervaringsdeskundige vrijwilligers van Stichting JIJ, ga da naar www.stichting-jij.nl.

Bijdrage: Lisa Emons | Stichting JIJ
Stichting JIJ biedt laagdrempelige, ervaringsdeskundige ondersteuning aan mensen met eetproblematiek en hun naasten.
Vorig artikelHelly Hansen brengt nieuwe veerkrachtige en recyclebare producten uit
Volgend artikelNieuw materiaal helpt bedrijven bij het opstellen van Alcohol, Drugs, Medicijnbeleid